mandag 10. januar 2011

Takk for det nye


Hver nyttårsaften lirer vi fra oss en hel haug fraser som for eksempel takk for det gamle. Det er nå vel og bra å takke for det gamle, men hva med å også være takknemlig for det nye året og de mulighetene det bringer?

Selvfølgelig er jeg svært takknemlig for det forrige året, det har gitt meg utrolig mye flott som jeg også tar med meg inn i dette året. Jeg har oppdaget interesser som jeg trodde jeg hadde lagt fra meg for godt, for eksempel foto. Skrivegleden har meldt sin ankomst igjen sammen med lesegleden! Da er det kjekt å ha en stor bokhylle med bøker som er klare til å fylle mitt sinn.

I det forrige året fikk jeg dratt ut på et par reiser også; New York som vanlig og Vietnam og Taiwan. Ja du leste riktig; Vietnam og Taiwan. Det var en tur fylt av spennende opplevelser, fantastiske mennesker og utrolige øyeblikk av nærhet. Øyeblikk der folk delte de mest personlige tingene i sitt liv med meg og håpte at jeg skulle kunne gjøre noe med det. Spesielt en gammel dame gjorde inntrykk da vi var på landsbygda i Vietnam. Kroppen var gammel og slitt, ryggen var blitt en pukkel og hun hadde vansker med å bevege seg. I blikket var det et håp om at jeg kunne hjelpe henne med en rullestol. Desverre kunne jeg ikke dette, det var allerede bestemt hvem som skulle få de stolene vi hadde med, basert på søknadene som var sendt inn.Men hadde jeg hatt sjansen hadde jeg gjort det på flekken.

En annen ting som jeg fikk føle veldig på kroppen var det å bli fratatt ytringsfriheten.Ved reise inn til Vietnam var det mye jeg måtte være obs på. Allerede hadde jeg samlet en del materiale til å skrive om når jeg kom hjem. Dette måtte gjemmes på maskinen og helst være uten navn på intervju objektene.Ble jeg stoppet ville nemlig maskinen bli gjennomgått og det kunne skapt problemer for de jeg allerede hadde intervjuet.Av sikkerhetshensyn ble det avgjort at jeg ikke skulle skrive og utgi noe før jeg var kommet hjem til Norge. Da ble sjansene for å bli arrestert mindre. At man som journalist skal bli nødt til å tenke sånn er helt utrolig. At man skal risikere å bli arrestert for å ytre meninger eller vise sider av Vietnam som regimet der ikke aksepterer, er uhørt.

Det neste året byr på nye reiser og nye muligheter. Ny reise til Asia er på planleggingstadiet. Ny reise til USA i høst. Kanskje en tur til New York Film Festival i år også? Det var en spennende opplevelse ifjor hvertfall. Kanskje en fotoutstilling er i emmingen etter Asiaturen.

Så jeg sier takk for et nytt år med nye muligheter! Nye historier som skal fortelles med tekst eller bilder. Og takk til dere som følger meg på veien. :)

1 kommentar: